Feel free to contact me:
|HP:+60137101788 whatssap/sms/call
|email: lcshard@yahoo.com|
|FB: Lemari Cantique| Instagram: lemaricantique|


Tuesday, December 6, 2011

Pasar Karat Benut ~ Part 1 (Perabot Lama & Antik)

Benut kelihatannya sama seperti pekan-pekan lain di negeri Johor, simple dgn kehidupan masyarakatnya yang pelbagai. Pekan di kiri kanan jalan utama sibuk dari pagi membawa ke tengah malam. Mungkin ramai yang belum tahu bahawa ada kawasan di pekan itu yang meriah hidupnya menjelang tengah malam hingga ke dinihari. Lokasi di laluan ke pekan Benut, simpang empat arah ke Pontian dan Batu Pahat terletaknya kedai-kedai lama yang diperbuat daripada kayu, di situlah kisah peniaga-peniaga barangan lama memecah kesunyian malam pekan lama itu dgn menawarkan pelbagai koleksi dari pinggan mangkuk lama yang hanya disusun bersepah-sepahan, koleksi perabot-perabot lama dan antik, basikal, set-set audio visual dan lain-lainnya. Tempat itu dikenali sebagai Pasar Karat Benut.

 Malam kelmarin dalam perjalanan pulang ke rumah sempat saya singgah ke sana. Banyak aktiviti tawar menawar dan barangan di jual dari kadar yang sangat murah sehingga harga antik. Meriah. Part 1 seleksi hunting kali ni saya nak  berkongsi mengenai kunjungan saya ke kedai perabot lama di pasar karat tersebut. Harga perabot lama di kedai tersebut ditawarkan bermula dari RM800 dan ke atas dan kondisinya dalam keadaan yang cantik dan baik. Jom layankan.. 

view ke bahagian dalam kedai, tengok tu banyak perabot2 lama kan..

ini perabot yang belum dibaik pulih

marker tree yg sangat2 cunss

cantik ni sudah siap dikilatkan


lemari display koleksi coke

juga ini

lemari rendah ni mmg menawan kalbu

sempat snap staff di kedai ni

haha...mereka ingat saya betuyl2 wartawan..

ada mesin jahit lama ni

saya bukan pencinta rokok langsung tapi emm layan jer lah poster lama ni

coke plate ni besar sgt and ada 2 pcs..

lampu-lampu minyak tanah yang mengimbau cerita2 zaman lama

typewrite lama

meja kopitiam ni emm.. 

lagi lemari dan meja
Ok itu sahaja untuk part one kisah hunting saya kali ni, ada banyak lagi nak dikongsikan..tunggu part 2..:), Kalau berminat nak kedai atau lokasi ini boleh google Benut atau msg saya..:)

Thanks and happy viewing.




2 comments:

Thanks for visiting LC, Please leave your comments/feedback here :)

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...